Vă salut!




Între cer şi pământ

-Care este diferenţa între zi şi noapte, a întreabat maestrul?
-Când nu distingi de la distanţă între un cal şi o vacă, e noapte, a răspuns discipolul.
Şi maestrul a explicat:
-Dacă te uiţi la un om oarecare şi nu îl recunoşti ca pe un seamăn al tău, pentru tine e încă noapte.

Din acest punct  plec în orice demers ca psihoterapeut. Condiţia umană este aceeaşi. În om şi-au găsit loc toate extremele lumii: trecut şi viitor, veşnic şi trecător, viaţă şi moarte, materie şi spirit,corp şi minte, conştiinţa de sine şi inconştient, individual şi social, masculin şi feminin, tandreţe şi agresivitate, sex şi relaţie, egoism şi generozitate, nevoi imediate şi capacitatea de a construi proiecte  şi enumerarea poate continua aproape la nesfârşit. Aceste paradoxuri  creează o dinamică din care se naşte viaţă dar şi conflicte extrem de chinuitoare. Mereu ceva se va opune la altceva. De aceea a fi om este cea mai inaltă formă a vieţii dar şi cea mai dificil de dus. Cel mai adesea întâlnim ideea că dacă vom elimina una din extreme, vom găsi linistea. Cum ar fi să avem doar viitor fără trecut, spirit fără corp, gând fără emoţie, sex fără relaţie, sau invers? Dar şi această idee are un opus: păstrarea echilibrului. Dar gâdiţi-vă cu ce efort merge un acrobat pe sârmă şi ce consum de enrgie enorm este să stai pe loc. Oamenii îşi pot irosi întreaga viaţă chinuindu-se să încremenească, pentru că orice mişcare poate dezechilibra.

Doar iubirea uneşte, înglobează opusele fără să le anuleze, face loc tuturor pentru a exista şi transcende conflictele. Ştiu, sună puţin a “sectă” dar nimeni n-a găsit un răspuns mai bun în toată istoria omenirii.

A deveni fiinţe mai iubitoare este scopul subînţeles al oricărei psihoterapii, fie  de o sedinţă sau de o suta de şedinţe. Este  intenţia de la care plecă orice pas, în orice direcţie pe care o poate imagina un om: vreau să mă înteleg mai bine cu soţia, vreau să mă conectez cu copilul meu, vreau să mă bucur mai mult de viaţă, vreau să fac faţă unei boli, vreau să iau o decizie, vreau să fiu mai curajos(ă), vreau să am mai multă stimă de sine, vreau să ma simt valoros(ă), vreau să schimb job-ul, vreau să castig mai mult,  vreau să … … … … .

Dar cât de singur şi neînţeles mă simt! De unde să încep?

Probabil că deja cunoşti un psiholog, sau poate chiar ai un prieten student la psihologie.  Şi cu siguranţă ai o idee despre ce înseamnă să fii psiholog sau psihoterapeut. Poate că e “ălă care te ascultă şi nu face nimic concret ca să te ajute” sau din contră , “ălă care a ajutat-o pe o prietenă să fie iar fericită”.

Dar indiferent care ar fi aceste idei, se vor schimba din momentul în care vei păşi în cabinet pentru că nicio idee de la alţii nu se vă putea compara cu experienţa trăită direct.

 Şitu ca omul care intră traversează o perioadă tensionată în viaţa lui. Motivele pot fi nenumărate şi compun povestea unică a fiecaruia.

Cei mai mulţi dintre noi ne ducem problemele “pe picioare” perioade îndelungate cu riscul ca starea să se deterioreze grav în continuare. Când nu ştii pe nimeni care să îţi recomande un psihoterapeut, mergi pe intuiţie. Caută un contact, informează-te şi încearcă. Ce se poate întampla? Dacă nu îţi place, poţi întrerupe oricând colaborarea. Trebuie doar să fii decis să rezolvi tot zbuciumul acela care rapeşte bucuria vieţii.

Intră, te rog.Te aşteptam.

 La primele întâlniri, clienţii abia observă persoana din faţa lor. Sunt atat de încărcaţi de ceea ce îi supără încât nu vor decât să fie asculţi şi să nu fie deranjaţi cu întrebări. Şi aşa e, dar doar în parte. Întrebările pot părea sâcâietoare uneori, pentru că au rolul de a-l provoca pe client să gândească în feluri noi, să refleteze la sine, la trecut sau viitor.

Curând va descoperi emoţii care stăteau ascunse şi vor apărea conexiuni ce vor descrie o noua realitate. Iar o noua realitate va avea noi opţiuni, oportunitaţi şi alegeri. Sunt momente de mare surpriză care marcahează schimbări ale cursului vieţii pentru totdeauna.

Uneori, se întamplă ca discuţiile să fie vagi şi singurul mesaj să fie de genul: îţi dau acest indiciu iar dacă te va interesa, vei căuta mai multe când vei fi pregătit.

Putem petrece  împreună o oră, două, zece sau cât vei simţi nevoia, căci după ce reuşesc să trăiască mai bine, cel mai adesea oamenii işi doresc să progreseze, să performeze şi să aibe succes.

Sper ca aceste gânduri au ajuns la sufletul tău pentru a te încuraja, a-ţi insufla încredere că nu eşti singur(ă) şi a-ţi reda senzaţia că eşti o fiinţă valoroasă între cer şi pământ.


Dar înainte să începem, ce preferi: ceai sau cafea?  

-Valentin Radu Arsene